NZR-2020 +A3 UCM İstem Dışı Hareket Kartı, endüstriyel otomasyon, robotik sistemler ve hareket kontrolü uygulamalarında kritik bir güvenlik bileşeni olarak kullanılır. Bu kart, sistemdeki istem dışı veya beklenmedik hareketleri tespit eder ve bu tür hareketleri engellemek ya da durdurmak için anında güvenlik önlemleri alır.
Kullanım kılavuzu, kartın nasıl kurulduğunu, yapılandırıldığını ve mevcut sistemle nasıl entegre edileceğini ayrıntılı bir şekilde adım adım açıklar. Sistem, hareketi sürekli izleyerek belirlenen güvenlik limitlerinin aşılması durumunda alarm verir veya güvenlik müdahalesi yapar. İstem dışı hareketler tespit edildiğinde, kart sistemin güvenli bir şekilde durmasını sağlar, böylece potansiyel kazaların önüne geçilmiş olur.
Kart, motorlar ve aktüatörlerin doğru şekilde çalışmasını sağlayarak hareketin doğru ve kontrollü bir biçimde yönetilmesine olanak tanır. Ayrıca, arıza durumunda hata tespiti yaparak sistemin düzgün çalışmasını sürdürebilmesi için gerekli güvenlik önlemlerini alır. Bu sayede, endüstriyel uygulamalarda güvenliği ve verimliliği artırırken, operasyonel riskleri en aza indirir.
NZR 2020 UCM KARTI BAĞLANTI ŞEMASI
KOŞUL 1 NORMAL DURUM: Çalışma komutunu 12 Meşgul ve 140 IN den alır. Sinyal gelirse +A3 Regülatör bobinini çektirir. RGA(Regülatör izleme) sinyalini bekler; 3 sn. sinyal gelmezse görevi iptal eder, sinyal gelirse 140 aut ve com kontaklar aktif olur panoya 140 devresini verir Ru1/Ru2 den sinyal bekler 3 sn. gelmezse görevi iptal eder, sinyal gelirse Ru1/Ru2 sinyali kesilinceye kadar göreve devam eder, sinyal kesilince 140 devresini keser ve 3 sn. sonra regülatör bobinini bıraktırır görev tamamlanır.
KOŞUL 2= İSTEM DIŞI HAREKET DURUMU: Asansör katta iken kapılar açık kapalı: Asansör kabini ML. (142) Bölgesinden ayrılırsa İSTEM DIŞI HAREKET algılar +A3 Regülatör bobininin çekmesini ve asansörün çalışmasını KALICI olarak engeller. Tekrar çalışması için TEST BUTONU’na 1 defa basılırsa BLOKE den kurtulur.
KOŞUL 3= OTOMATİK İSTEM DIŞI TEST DURUMU: Asansör katta iken TEST BUTONU’na 1 defa basılıp asansöre çağrı verip çalıştığında ML bölgesinden ayrılınca İSTEM DIŞI HAREKET algılar, 140 devresini keser asansörü durdurur 3 sn Regülatör bobinini kapatır asansörün çalışmasını KALICI olarak engeller. Tekrar çalışması için TEST BUTONU’na 1 defa basılırsa BLOKE den kurtulur.
BAĞLAMA PRATİK BİLGİLERİ
1. Asansör revizyona alındığında UCM Kartındaki 869 Ledi sönecektir, asansör normale alındığında yanacaktır (Bu Koşul Mutlaka Sağlanmalıdır).
2. Meşgul 12 olmayan panolarda 31-32 yön oku sinyallerinden bilgi alınmalıdır. 31- 32’ye birer çubuk diyotla (1N4007), diyotların çizgili tarafı birleştirilip UCM Kartı Meşgul 12’ye bağlanmalıdır.
3. Kuyudan gelen (Kilit) 140, pano klemensinden sökülüp UCM Kartındaki 140 İN’e bağlanıp, 140 OUT’tan NO’ya köprü atılmalıdır, COM’dan panonun 140 klemensine bağlanmalıdır.
4. 120’den veya 140 İN’den de yapılabilir. Regülatörün bobin izleme kontağına köprü atılıp NO (Normalde açık) kontağın diğer ucu RGA’ya bağlanmalıdır. Regülatör bobini çekince RGA’ya sinyal gelecektir. Bobin bırakınca sinyal kesilecektir (Bu Koşul Mutlaka Sağlanmalıdır).
5. ÇİFT HIZLI PANOLARDA Aşağı Yön Kontaktörü bobin fazından (A1) UCM Kartındaki RU1′ e paralel bağlanmalı, Yukarı Yön Kontaktörü bobin fazından (A1) UCM Kartındaki RU2’ye paralel bağlanmalıdır. Yön kontaktörleri bobin nötründen (A2) UCM’nin nötrüne paralel olarak bağlanmalıdır.
6. VVF İNVERTERLİ PANOLARDA (KP) motora yol veren kontaktörün (A1) bobin fazından UCM Kartındaki RU1-RU2’ye paralel bağlanmalıdır. (KP) bobin nötründen (A2) UCM Kartı nötrüne paralel bağlanmalıdır.
7. ML1’den 142’ye paralel bağlantı yapılmalıdır. Asansör katta iken ML1 Ledi sönük, kat arasında yanacaktır. DİPNOT Eğer sayıcı tipi ML1 ML2 sayıcı ise (Asansör katta iken ML1 Ledi yanıyor, kat arasında sönüyorsa) firmamızdan ML1 Ters Çalışan UCM Kartı talep edilmelidir.
8. Regülatör bobin gerilimi 190 VDC ise UCM kartındaki RBA’ya (STR Sigortasından) 220V faz verilmelidir. RBO’dan köprü diyotun (КРС-10-35) АС (Alternatif) ucuna bağlanmalı, diğer AC ucuna şebeke ana nötrü bağlanmalıdır, Diyotun artı(+) ve eksi (-) uçlan regülatör bobinine gitmelidir.
9. Regülatör bobin gerilimi 24 VDC ise UCM Kartındaki RBA’ya 100 bağlanmalıdır. RBO’dan bobinin bir ucuna bağlanmalı, diğer ucuna ise 1000 bağlanmalıdır. (Her iki bağlantı şeklinde de RBA ile RBO’ya köprü atıldığında bobin çekecektir. Eğer çekmez ise bağlantı kontrol edilmelidir).
10. Otomatik TEST: Asansörü bir kata gönderiniz, kata gelip durduktan sonra TEST butonuna 1 kere basınız, istem dışı hareket ledi yanıp sönecektir. Asansöre kayıt verip başka bir kata gönderiniz, kattan ayrılıp ML1 ledi yanınca asansör duracaktır. Regülatör bobini bırakıp istem dışı hareket ledi yanacaktır. ve asansör kalıcı olarak servis dışı olacaktır. Çalışması için TEST butonuna 1 kere basılıp kayıt verildiğinde asansör kata gelecektir, istem dışı hareket ledi sönerek TEST tamamlanacaktır ve asansör normal seyrine dönecektir.
11. Manuel TEST: Asansörün kapılan açıkken Motor Volanından asansörü aşağı veya yukarı hareket ettiriniz, ML1 yanınca istem dışı hareket ledi yanacaktır ve asansör kalıcı olarak servis dışı olacaktır. (NOT: Eğer regülatörün kaydırma payı yeterli değilse 142 Bistabilinin dıştaki mıknatıslarını yakınlaştırınız). Asansörün tekrar çalışması için TEST butonuna 1 kere basınız.
12. UCM Kartının besleme gerilimi 24 VDC 100+ 1000 bağlantısı yapıldığında power ledi yanacaktır.